Profesija: speciālists

ir lietas, ko es zinu labāk :)
Žurnāli, kurus lasu es:

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Good timing, Android!
Publicēts 29. maijā, 2008.
Pēdējā laikā novērojams pamatīgs stress jaunu mobilo tālruņu pircēju vidū. Daļa ar nepacietību gaida jaunā iPhone iznākšanu (un nokļūšanu Latvijā), daļa gaida aktualitātes no SonyEricsson, citi trinās nepacietībā, cerot aptaustīt rudenī gaidāmo Nokia N96. Bet varbūt ir vērts skatīties kādā citā virzienā?

Pavisam nesen visa Latvijas tehnoloģiski orientētā blogsfēra sacēla stresu sakarā ar to, ka TeliaSonera parakstījusi vienošanos ar Apple par iPhone izplatīšanu Baltijas tirgū, kas nozīmētu iPhone pilnīgi oficiālu pieejamību Latvijā kaut kad vēl šī gada beigās ar mobilā operatora LMT svētību. Fine.

Mani personīgi šī ziņa neuzrunāja tik spēcīgi kā citus tehnoloģiju fanātus, jo es labu laiku sekoju līdzi mobilo tehnoloģiju attīstībai, un šāds TeliaSonera solis jau sen bija gaidāms. Un patiesībā nemaz nav jocīgi, ka tas ir noticis tieši tagad - es to sauktu par vienkārši good timing. Kāpēc tā Jūs redzēsiet tad, kad LMT nosmels lielo piķi ziemassvētku dāvanu masveida iepirkšanas laikā. Ja vien...

Nevar noliegt, ka iPhone ir diezgan spēcīgs arguments tehnoloģiju fanātiem, bet Apple beidzot nāksies nedaudz sabīdīties, lai šajā tirgus nišā pietiktu vietas arī citiem spēlētājiem. Līdz gada beigām vairāki ražotāji sola oficiāli palaist dzīvē interesantas ierīces, kas lielai daļai potenciālo pircēju varētu šķist pievilcīgākas par iekosto ābolu. Lai iekustinātu Jūsu domas citā virzienā no ābolīša, šeit neliels sarakstiņš ar saitēm:
- SonyEricsson Xperia X1
- Nokia N96
- HTC Touch Diamond 

Piezīme: šeit es neminu citas "augstā gala" ierīces, jo vienkārši nepievēršu uzmanību LG, Samsung un citu ne tik populāru mobilo tālruņu ražotāju aktualitātēm. Nenoliedzu, ka arī no šiem cinīšiem līdz gada beigām sagaidīsim ko interesantu un ievērības cienīgu.

Tā kā es pats esmu pārliecināts SonyEricsson piekritējs, tad man X1 patīk. Bet man nepatīk tas, ka šīs ierīces operētājsistēma ir Windows Mobile. HTC Diamond, manā skatījumā, ir tāds pats trūkums. Un Nokia lietotāja interfeiss - tas vispār ir kaut kas unikāls (sliktākajā nozīmē). Tālāk, lai dzīve tik salda neliktos - es šonakt nosapņoju, ka jaunajam iPhone Latvijā būs šausmīgi nedraudzīga cena.
Katram no šiem telefoniem ir kāds mīnuss. KO NU?

Par laimi visiem, kas nonākuši šādas smagas izvēles priekšā, nupat ir parādījies glābiņš - tikusi demonstrēta pilnīgi oficiāla un gandrīz pabeigta ierīce, kas darbojas ar Google Android operētājsistēmu. Angliski redzošajiem izsmeļoša informācija (ar video un bildēm) atrodama androidcommunity lapā. Tiek baumots, ka dzelžu izgatavotājs esot HTC, un konkrētais telefons saucoties "Dream", bet tāda informācija oficiāli apstiprināta netiek.
Kā redzams videoklipos, Androīds prot visu to pašu, ko iPhone, un pat nedaudz vairāk - skatieties un vērtējiet paši. Piebildīšu, ka man personīgi arī lietotāja interfeiss uz konkrētās iekārtas šķiet ārkārtīgi pievilcīgs, un pilnīgi noteikti daudz labāks par Windows Mobile vai Nokia alternatīvām.

Un nu, pats galvenais - "HTC Dream" arī varētu būt pieejams pircējiem jau šī gada beigās!

Nu ko, TeliaSonera, good timing?


Komentāri (7)
Miks: no Androīda varētu gaidīt šo to labu, bet vai tas Latvijā ienāks līdz gada beigām vēl nav zināms. Par iPhone runājot, ir tā, ka es gaidu jauno versiju, jo domāju, ka tā izlabos visas sīkās nepilnības, kas nepatīk skeptiķiem (3G, GPS, ?) Pats lietoju jau kādu pusgadu un zinu, ka mans iPhone ir draugs un sabiedrotais, kas uzvedas lieliski un neuzbāžas ar sīkām pogām un stulbiem jautājumiem. Katrā ziņā neviena nokija vai sonijs nenāk ne tuvu, jo viņiem visiem ir mazas pogas un nevajadzīgi sarežģīta konfigurēšana.
29/05/2008 13:26
Nobody, or?: Skaidrs, ka nevienas vēl neiznākušas ierīces relīzes datums ir miglā tīts - tas pats attiecas arī uz iPhone jauno versiju - neviens jau nevar *garantēt*, ka gada beigās viņš Latvijā būs pieejams.
Un kāpēc gan lai "Dream" netiktu relīzots, ja jau tas ir tik ļoti gatavs kā redzams prezentācijā? Tā gan ir tikai vēl viena sazvērestības teorija, bet es tomēr sliecos domāt, ka šeit viss ir "about good timing".

Un par iPhone kā pieredzējis tā lietotājs ar augstām prasībām, nedaudz pārspīlējot, es teikšu tā: fantastiska spēļmantiņa, bet kā telefons - sūds :).
29/05/2008 13:58
Nobody, or?: pārrakstījos - nevis "nevienas" bet "ikvienas" ierīces.
29/05/2008 13:59
Miks: nezinu, kādas ir tavas prasības pret telefonu, bet ja ar to var piezvanīt, tad nesaprotu, kāpēc sūds :) . Ja neatkarīgi izstrādātāji spēja sataisīt kaudzi ar nelegālām aplikācijām, tad es nespēju iedomāties, kas notiks tad, kad beidzot būs iespējams lietot lielo kompāniju produktus.

par android runājot. redzēju http://www.enkin.net/ un tagad štukoju, ka nākotne patiešām ir daudz tuvāk, kā mēs spējam iedomāties :)

līdz ar GPS ieviešanu neredzu šķēršļus arī tam, ka uz iPhone parādīsies šādas aplikācijas, kuras ir fantastikas filmu cienīgas.
29/05/2008 14:07
Nobody, or?: Sūds dažādu iemeslu un apsvērumu pēc, šeit pāris no tiem, ieskatam:
- uzmanību pilnībā un nedalīti jāpievērš ekrānam, jo nav fizisku pogu. Tas izslēdz iespēju telefonu lietot situācijās, kad vari tam pievērst tikai daļēju uzmanību (populārākais un "sliktākais" piemērs - braucot automašīnā);
- telefona aplikācijas ierobežojumi (numpad, kontakti, nesenie zvani) ir tādi, ka "ātri piezvanīt Jānim X" tik ērtā veidā kā ar, piemēram, SonyEricsson, nav iespējams, ja vien nelieto SpringDial;
- ir palicis lēns! (pieņemu, ka manu līko roku dēļ, bet anyway).

Tomēr, atzīstos, ka lietoju ( :D ) un esmu apmierināts, bet ne tāpēc, ka iPhone būtu foršs *telefons*. Tai pat laikā, pateicoties mana darba specifikai, par piemērotāku sev es uzskatītu BlackBerry (ko arī ir izdevies palietot), ja vien tam piemistu kaut neliela daļa iPhone šarma.

Rezumē - HTC "Dream" un Android ir tas, kas šobrīd saista manu uzmanību.
29/05/2008 14:28
Miks: Nobody, or?:
skaidrs, nu manā gadījumā man nav tādas vajadzīgas un attiecīgi, nav arī tavu problēmu. un no tā seko, ka manās acīs viss ir vislabākajā kārtībā. ātri jānim var piezvanīt, ja viņš tev ir favorītos ielikts :)
29/05/2008 14:32
Nobody, or?: Cik Jāņus un Līgas favorītos un uz SpringBoarda saliksi? Un ja nu pēkšņi savajagās piezvanīt Pēterim, kurš nez kāpēc nav ielicies favorītos? ;)

Bet šoreiz tēma tomēr par šī gada beigām - ja būs gan jaunais iPhone, gan "Dream", tad es, būdams tehnoloģiju maniaks, visticamāk, izvēlēšos otro. Ja vien SonyEricsson nenāks klajā ar īstu multimēdiju iekārtu...
29/05/2008 14:37
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: